Ciasta i desery

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe oblane polewą i posypane migdałami to bardzo pyszny smakołyk dla wszystkich wielbicieli słodkości. Jest puszyste, mięciutkie i lekko wilgotne – rozpływa się w ustach. Żeby je przygotować, nie potrzeba wiele czasu, pracy ani umiejętności. Powinno się udać każdemu. Jeśli przeszukujecie pysznego i szybkiego do zrobienia ciasta czekoladowego, to z pewnością będziecie zadowoleni z tego przepisu. Jeśli macie ochotę „zaszaleć” to ciasto można przełożyć np. masą śmietanową, kremem czekoladowym albo dżemem.

Składniki na ciasto czekoladowe (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 3 jajka
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 300 ml oleju (szklanka)
  • 300 ml śmietany 18% (szklanka)
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki kakao
  • 150 g czekolady o dużej zawartości kakao (dałam mleczną, może też być gorzka)

 

Ponadto:

  • około 50 g migdałów w płatkach
  • 150 g czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka kakao

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy, aby przestygła. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą i kakao. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy olej, śmietanę i czekoladę. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 50 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Śmietanę, podzieloną na kostki czekoladę i kakao przekładamy do rondelka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Polewę pozostawiamy na jakieś 5 minut, aby lekko przestygła i wylewamy na ciasto. Rozsmarowujemy równomiernie po całej powierzchni. Wierzch ciasta posypujemy migdałami.

 

Szybkie ciasto czekoladowe

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta:

Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera)

Ciasto Poduszkowiec – Prosty I Sprawdzony Przepis

Klasyczny Murzynek – Przepis Ze Starego Zeszytu

Błyskawiczne Ciasto Z Owocami

Szybkie Ciasto Z Dżemem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago