Przekąski

Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej

Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej to smaczna przekąska, która sprawdzi się na imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi. Przygotowuje się je bardzo szybko, należy jednak pamiętać, żeby zrobić to dzień przed podaniem, gdyż muszą trochę postać w zalewie, aby się zamarynowały. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin czy napojów wysokoprocentowych.

Pytacie czasami jak to jest z tymi pieczarkami – myć, oczyszczać, obierać? Ja ich nie obieram, wg mnie nie ma takiej potrzeby, ale płuczę pod bieżącą wodą. Pieczarki szybko nasiąkają wodą, dlatego na pewno nie powinny w niej długo przebywać. Gdybym miała pieczarki z własnego ogródka, pewnie tylko oczyściłabym je ręcznikiem papierowym, ale ponieważ nie wiem co się z nimi działo przed dotarciem do sklepu, myślę, że szybkie opłukanie jest najlepszym rozwiązaniem.

 

Składniki na pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej:

  • 500 g pieczarek
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • pół szklanki passaty pomidorowej (120 ml)
  • 2 szklanki wody (450 ml)
  • 1/3 szklanki octu (100 ml)
  • łyżka cukru
  • ostra papryka, sól, pieprz, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym lub szybko płuczemy pod wodą. Jeśli mamy większe egzemplarze, kroimy je w ćwiartki. Małe pieczarki pozostawiamy w całości. Obtaczamy je najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do rondelka wlewamy passatę, wodę, ocet; dodajemy cukier i przyprawy. Całość mieszamy i zagotowujemy. Zalewę pozostawiamy na jakieś 20 minut do przestudzenia. Pieczarki przekładamy do słoika albo miski i wlewamy do nich zalewę. Całość pozostawiamy do całkowitego przestudzenia, następnie wkładamy do lodówki na jakieś 24 godziny.

Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej

Zobacz inne przepisy na przekąski z pieczarkami:

Ziołowe Pieczarki Panierowane – Szybka Przekąska

Pieczarki Faszerowane Mięsem I Serem Żółtym

Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

Bigos Z Pieczarek

Schab Zapiekany Pod Pierzynką Z Pieczarek I Sera

Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago