Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej to smaczna przekąska, która sprawdzi się na imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi. Przygotowuje się je bardzo szybko, należy jednak pamiętać, żeby zrobić to dzień przed podaniem, gdyż muszą trochę postać w zalewie, aby się zamarynowały. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin czy napojów wysokoprocentowych.
Pytacie czasami jak to jest z tymi pieczarkami – myć, oczyszczać, obierać? Ja ich nie obieram, wg mnie nie ma takiej potrzeby, ale płuczę pod bieżącą wodą. Pieczarki szybko nasiąkają wodą, dlatego na pewno nie powinny w niej długo przebywać. Gdybym miała pieczarki z własnego ogródka, pewnie tylko oczyściłabym je ręcznikiem papierowym, ale ponieważ nie wiem co się z nimi działo przed dotarciem do sklepu, myślę, że szybkie opłukanie jest najlepszym rozwiązaniem.
Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym lub szybko płuczemy pod wodą. Jeśli mamy większe egzemplarze, kroimy je w ćwiartki. Małe pieczarki pozostawiamy w całości. Obtaczamy je najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do rondelka wlewamy passatę, wodę, ocet; dodajemy cukier i przyprawy. Całość mieszamy i zagotowujemy. Zalewę pozostawiamy na jakieś 20 minut do przestudzenia. Pieczarki przekładamy do słoika albo miski i wlewamy do nich zalewę. Całość pozostawiamy do całkowitego przestudzenia, następnie wkładamy do lodówki na jakieś 24 godziny.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Ile dni wcześniej można zrobić, żeby stały w lodówce w miseczce?
Myślę, że 2-3 dni.