Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej

Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej to smaczna przekąska, która sprawdzi się na imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi. Przygotowuje się je bardzo szybko, należy jednak pamiętać, żeby zrobić to dzień przed podaniem, gdyż muszą trochę postać w zalewie, aby się zamarynowały. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin czy napojów wysokoprocentowych.

Pytacie czasami jak to jest z tymi pieczarkami – myć, oczyszczać, obierać? Ja ich nie obieram, wg mnie nie ma takiej potrzeby, ale płuczę pod bieżącą wodą. Pieczarki szybko nasiąkają wodą, dlatego na pewno nie powinny w niej długo przebywać. Gdybym miała pieczarki z własnego ogródka, pewnie tylko oczyściłabym je ręcznikiem papierowym, ale ponieważ nie wiem co się z nimi działo przed dotarciem do sklepu, myślę, że szybkie opłukanie jest najlepszym rozwiązaniem.

 

Składniki na pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej:

  • 500 g pieczarek
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • pół szklanki passaty pomidorowej (120 ml)
  • 2 szklanki wody (450 ml)
  • 1/3 szklanki octu (100 ml)
  • łyżka cukru
  • ostra papryka, sól, pieprz, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym lub szybko płuczemy pod wodą. Jeśli mamy większe egzemplarze, kroimy je w ćwiartki. Małe pieczarki pozostawiamy w całości. Obtaczamy je najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do rondelka wlewamy passatę, wodę, ocet; dodajemy cukier i przyprawy. Całość mieszamy i zagotowujemy. Zalewę pozostawiamy na jakieś 20 minut do przestudzenia. Pieczarki przekładamy do słoika albo miski i wlewamy do nich zalewę. Całość pozostawiamy do całkowitego przestudzenia, następnie wkładamy do lodówki na jakieś 24 godziny.

Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej

Zobacz inne przepisy na przekąski z pieczarkami:

Ziołowe Pieczarki Panierowane – Szybka Przekąska

Pieczarki Faszerowane Mięsem I Serem Żółtym

Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

Bigos Z Pieczarek

Schab Zapiekany Pod Pierzynką Z Pieczarek I Sera

Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Milena

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną jest zdrowy, lekki i pyszny. Jego przygotowanie zabiera nieco czasu,…

3 dni ago

Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny obiad

Kurczak duszony w cebuli to pyszny pomysł na prosty i nieskomplikowany, ale za to smaczny…

4 dni ago

Najprostsza sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Najprostsza sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i cebulą pochodzi z kuchni niemieckiej. Świetnie komponuje się…

1 tydzień ago

Efektowna sałatka na przyjęcie

Efektowna sałatka na przyjęcie ze szparagami i jagodowym winegretem jest tak pyszna, że nie można…

1 tydzień ago

Kurczak pieczony na młodej kapuście

Kurczak pieczony na młodej kapuście to pyszne i proste do zrobienia danie na obiad, które…

2 tygodnie ago

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Kotlety ruskie z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki to prosty przepis na tani, prosty i…

2 tygodnie ago