Sernik bez sera na kruchym cieście z brzoskwiniami to pyszna i lekka alternatywa dla tradycyjnych serników. Jest bardzo delikatny, puszysty jak chmurka, a w smaku obłędny! Można powiedzieć: co to za sernik bez sera? Jednak ciasto smakuje dokładnie jak domowy sernik, choć jest zrobione na jogurcie naturalnym.
Składniki na sernik bez sera na kruchym cieście (blacha o wym: 28×23 cm):
- 1200 g jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju (110 ml)
- 3 średnie jajka
- 3 białka
- 3 budynie waniliowe bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
- szklanka cukru (200 g)
- puszka brzoskwiń w syropie (około 460 g po odsączeniu)
Spód:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (320 g)
- 150 g masła
- pół szklanki cukru (100 g)
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania spodu. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i masło prosto z lodówki. Ciasto szybko zagniatamy ręką albo robotem kuchennym. Zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Odstawiamy, aby ciasto się trochę przestudziło.
W tym czasie można przygotować masę jogurtową. Jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z pół szklanki cukru na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce jogurtu, potem wlewamy powoli olej i wsypujemy proszki budyniowe. 6 białek ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Pianę przekładamy do miski z masą jogurtową i ostrożnie mieszamy łyżką. Dodajemy również odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Masę przekładamy na blaszkę z podpieczonym spodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około pół godziny, po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie lub opadnie bardzo niewiele. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Fajne przepisy, zwłaszcza fit. Dużo korzystam, dziękuję.
Robiłam taki sernik identyczny ale spod był na herbatnikach poprostu pychota