Ciasta i desery

Sernik bez sera na kruchym cieście

Sernik bez sera na kruchym cieście z brzoskwiniami to pyszna i lekka alternatywa dla tradycyjnych serników. Jest bardzo delikatny, puszysty jak chmurka, a w smaku obłędny! Można powiedzieć: co to za sernik bez sera? Jednak ciasto smakuje dokładnie jak domowy sernik, choć jest zrobione na jogurcie naturalnym.

 

Składniki na sernik bez sera na kruchym cieście (blacha o wym: 28×23 cm):

  • 1200 g jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju (110 ml)
  • 3 średnie jajka
  • 3 białka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
  • szklanka cukru (200 g)
  • puszka brzoskwiń w syropie (około 460 g po odsączeniu)

Spód:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 150 g masła
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania spodu. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i masło prosto z lodówki. Ciasto szybko zagniatamy ręką albo robotem kuchennym. Zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Odstawiamy, aby ciasto się trochę przestudziło.

W tym czasie można przygotować masę jogurtową. Jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z pół szklanki cukru na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce jogurtu, potem wlewamy powoli olej i wsypujemy proszki budyniowe. 6 białek ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Pianę przekładamy do miski z masą jogurtową i ostrożnie mieszamy łyżką. Dodajemy również odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Masę przekładamy na blaszkę z podpieczonym spodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około pół godziny, po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie lub opadnie bardzo niewiele. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Sernik bez sera na kruchym cieście

Zobacz inne przepisy na serniki:

Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal)

Aksamitny Sernik Z Bezą

Lekki Sernik Z Nutą Pomarańczy (116 Kcal)

Ciasto Seromakowiec (Seromak)

Sernik Na Zimno Z Brzoskwiniami

Sernik Oszukaniec Z Jogurtu Greckiego

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Łaciatek z makiem – efektowne i bardzo smaczne ciasto

Łaciatek z makiem to ciasto, które przyciąga wzrok już po pierwszym krojeniu. Jasna masa jogurtowa…

14 godzin ago

Sałatka jarzynowa z burakami – sprawdzony domowy przepis

Sałatka jarzynowa z burakami to bardzo smaczna odmiana dobrze znanej klasyki. Dodatek buraków sprawia, że…

4 dni ago

Śledzie z serem żółtym w musztardowym sosie – posmakują każdemu

Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…

6 dni ago

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

1 tydzień ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

2 tygodnie ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

2 tygodnie ago