Wegetariańskie

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Kotlety ruskie z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki to prosty przepis na tani, prosty i przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny. Są mięciutkie w środku, a chrupiąca skórką na zewnątrz. Podobieństwo do farszu na pierogi ruskie jest tu nieprzypadkowe, choć w smaku oczywiście od pierogów się różnią. Są za to o wiele szybsze do zrobienia. Kotlety można podać jako dodatek do jakiegoś mięsa, z surówką, albo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym. Ja lubię je zajadać polane śmietaną i posypane skwarkami z boczku.

 

Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk):

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 3 spore cebule
  • jajko
  • sól, pieprz

Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Następnie do zmielonych składników dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub innym tłuszczu (powinna być około 1,5 cm warstwa tłuszczu na dnie patelni) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Zobacz inne przepisy na obiad bez mięsa:

Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad

Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem

Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków

Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym

Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem

Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

24 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago