Kurczak duszony w cebuli
Kurczak duszony w cebuli to pyszny pomysł na prosty i nieskomplikowany, ale za to smaczny obiad. Danie jest mało pracochłonne i tanie (przygotowuję je ze składników, które prawie zawsze mam w domu). Kurczak wychodzi miękki i soczysty, a sos aromatyczny. Potrawę można podać z ziemniakami, kluskami śląskimi czy makaronem oraz ulubioną surówką.
Udka (czy inne części kurczaka) myjemy osuszamy i oprószamy przyprawami. Odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki. Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy udka i obsmażamy je z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie na patelnię wlewamy bulion i całość dusimy na wolnym ogniu pod przekryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, musztardę i przyprawy, a udka przewracamy na drugą stronę. Całość dalej dusimy już bez przykrycia jeszcze około 30 minut, aż sos nieco się zredukuje.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…