Dietetyczne

Lekki torcik jagodowy (bezglutenowy)

Lekki torcik jagodowy, który składa się z bezglutenowego biszkoptu, masy ze skyrem i jagodami, oraz drugiej z kaszy jaglanej jest świetną propozycją dla wszystkich dbających o linię i chcących się zdrowo odżywiać. Jest bardzo pyszny, jak dla mnie o wiele smaczniejszy od tortów naładowanych ciężką masą na bazie masła. Jeśli torcik podzielimy na 8 porcji (każda po około 240 g) to jeden kawałek będzie miał 300 kcal (przy zastosowaniu erytrolu), jeśli dodamy cukier brązowy to na kawałek wyjdzie 380 kcal. Polecam zastosowanie erytrolu, który jest zdrowym zamiennikiem zwykłego cukru, ma 0 kcal, a także zerowy indeks glikemiczny. Jeśli więc do ciasta dodacie erytrol, mogą je jeść nawet diabetycy.

 

Składniki na lekki torcik jagodowy:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 140 g cukru brązowego lub erytrolu
  • 150 g (szklanka) mąki z amarantusa
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

 

Masa z kaszy jaglanej:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka (dałam mleko 1,5%, może też być napój roślinny)
  • 2 łyżki cukru brązowego lub erytrolu
  • łyżka masła
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

 

Masa jogurtowa:

  • 450 g skyru z jagodami lub naturalnego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 150 g jagód lub borówek (dałam mrożone jagody)

 

Ponadto:

  • 150 g świeżych jagód lub borówek do dekoracji
  • na polewę: łyżeczka masła, 4 łyżki mleka, 50 g czekolady gorzkiej

 

Przygotowanie

Przygotowujemy biszkopt. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka wbijamy do miski miksera i ubijamy razem z cukrem na najwyższych obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta. Do masy dodajemy olej oraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę na minimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy krem jaglany. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie. Następnie przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Gotujemy na niewielkim płomieniu, od czasu do czasu mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Kaszę gotujemy, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka, a nawet rozpadająca się. Gorącą kaszę blendujemy na gładką masę, po czym odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej kaszy dodajemy pozostałe 100 ml mleka oraz ekstrakt migdałowy i jeszcze raz krótko blendujemy.

Przygotowujemy masę jogurtową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze nie zdąży zastygnąć, miksujemy ją ze skyrem. Do masy dodajemy owoce i mieszamy całość łyżką.

Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą. Mieszamy dokładnie, aby powstała gładka masa. Ostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Masę jogurtową wykładamy do spodni blat biszkoptu i wyrównujemy po całej powierzchni. Nakrywamy wierzchnim blatem biszkoptu. Na nim rozsmarowujemy masę jaglaną. Na wierzchu układamy owoce. Za pomocą łyżki na całość wylewamy polewę czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin, aby masy zastygły.

Lekki torcik jagodowy (bezglutenowy)

 

Zobacz inne przepisy na dietetyczne ciasta:

Fit Sernik Na Jogurcie

Lekki Sernik Z Chia Na Bananowym Spodzie

Jagielnik Na Zimno Z Truskawkami

Ciasto Z Masą Budyniową I Musem Truskawkowym Bez Mąki – Dietetyczne Ciasto (192 Kcal)

Pianka Zebra Leciutka Jak Piórko (188 Kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago