Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to pyszne i nie wymagające wiele pracy danie na obiad, które przygotujemy dosłownie w pół godzinki. Idealne w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na szparagi, a do tego nie chce nam się siedzieć długo w kuchni. Jeśli jesteście fanami szparagów, to z pewnością wam zasmakuje.
Makaron w towarzystwie kurczaka i szparagów, a wszystko skąpane w aromatycznym i kremowym sosie – pyszności!
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Szparagi myjemy i odrywamy im twarde końcówki (można z nich zrobić zupę krem). Pozostałe części szparagów kroimy na kawałki długości 4-5 cm. Wrzucamy je na patelnię z piersią kurczaka i smażymy. Dodajemy również czosnek przeciśnięty przez praskę. Po jakiś 5 minutach wlewamy śmietanę, dodajemy zioła (mogą być suszone, ale najlepiej posiekać świeże) i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje, a szparagi będą miękkie. Na koniec na patelnię wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…