Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to pyszne i nie wymagające wiele pracy danie na obiad, które przygotujemy dosłownie w pół godzinki. Idealne w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na szparagi, a do tego nie chce nam się siedzieć długo w kuchni. Jeśli jesteście fanami szparagów, to z pewnością wam zasmakuje.
Makaron w towarzystwie kurczaka i szparagów, a wszystko skąpane w aromatycznym i kremowym sosie – pyszności!
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Szparagi myjemy i odrywamy im twarde końcówki (można z nich zrobić zupę krem). Pozostałe części szparagów kroimy na kawałki długości 4-5 cm. Wrzucamy je na patelnię z piersią kurczaka i smażymy. Dodajemy również czosnek przeciśnięty przez praskę. Po jakiś 5 minutach wlewamy śmietanę, dodajemy zioła (mogą być suszone, ale najlepiej posiekać świeże) i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje, a szparagi będą miękkie. Na koniec na patelnię wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…