Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to pyszne i nie wymagające wiele pracy danie na obiad, które przygotujemy dosłownie w pół godzinki. Idealne w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na szparagi, a do tego nie chce nam się siedzieć długo w kuchni. Jeśli jesteście fanami szparagów, to z pewnością wam zasmakuje.
Makaron w towarzystwie kurczaka i szparagów, a wszystko skąpane w aromatycznym i kremowym sosie – pyszności!
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Szparagi myjemy i odrywamy im twarde końcówki (można z nich zrobić zupę krem). Pozostałe części szparagów kroimy na kawałki długości 4-5 cm. Wrzucamy je na patelnię z piersią kurczaka i smażymy. Dodajemy również czosnek przeciśnięty przez praskę. Po jakiś 5 minutach wlewamy śmietanę, dodajemy zioła (mogą być suszone, ale najlepiej posiekać świeże) i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje, a szparagi będą miękkie. Na koniec na patelnię wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…