Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)
Fit brownie z malinami bez dodatku cukru, a jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, także bez glutenu jest lekkie, zdrowe i bardzo pyszne. Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem malin to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. W dodatku robi się je błyskawicznie – wystarczy 10 minut na przygotowanie i jakieś 20-25 minut na upieczenie. W 100 g ciasta mamy tylko 307 kalorii, więc jest o wiele lżejsze od swojej klasycznej wersji, ale za to równie smaczne.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle wrzucamy do misy blendera, zalewamy mlekiem i miksujemy razem na gładką masę. Do masy daktylowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka, dodajemy kakao i olej. Całość miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wyrównujemy wierzch i w odstępach układamy na cieście maliny, lekko dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20-25 min. Ciasto powinno wyjść wilgotne, lekko zakalcowate.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Czy mogę dać inną mąkę do brownie? Na przykład zwykła pszenną typ 450? U mnie w domu nie boimy się glutenu...
Tak, oczywiście można.
a inną mąkę? migdałową? jaglaną?
Tak, można zamienić mąki.