Dietetyczne

Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)

Fit brownie z malinami bez dodatku cukru, a jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, także bez glutenu jest lekkie, zdrowe i bardzo pyszne. Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem malin to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. W dodatku robi się je błyskawicznie – wystarczy 10 minut na przygotowanie i jakieś 20-25 minut na upieczenie. W 100 g ciasta mamy tylko 307 kalorii, więc jest o wiele lżejsze od swojej klasycznej wersji, ale za to równie smaczne.

Składniki na fit brownie z malinami:

  • 160 ml oleju (rzepakowy)
  • 170 g mąki z amarantusa
  • 200 g suszonych daktyli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 4 łyżki kakao
  • 120 ml mleka (dałam 1,5%)
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 80 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone)

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle wrzucamy do misy blendera, zalewamy mlekiem i miksujemy razem na gładką masę. Do masy daktylowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka, dodajemy kakao i olej. Całość miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wyrównujemy wierzch i w odstępach układamy na cieście maliny, lekko dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20-25 min. Ciasto powinno wyjść wilgotne, lekko zakalcowate.

Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)

Zobacz inne przepisy na fit ciasta:

Lekki Torcik Jagodowy (Bezglutenowy)

Fit Sernik Na Jogurcie

Lekki Sernik Z Chia Na Bananowym Spodzie

Jagielnik Na Zimno Z Truskawkami

Sernik Na Zimno Z Melonem (210 Kcal)

Tęczowy Sernik Na Zimno – Super Lekki (175 Kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago