Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)
Fit brownie z malinami bez dodatku cukru, a jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, także bez glutenu jest lekkie, zdrowe i bardzo pyszne. Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem malin to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. W dodatku robi się je błyskawicznie – wystarczy 10 minut na przygotowanie i jakieś 20-25 minut na upieczenie. W 100 g ciasta mamy tylko 307 kalorii, więc jest o wiele lżejsze od swojej klasycznej wersji, ale za to równie smaczne.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle wrzucamy do misy blendera, zalewamy mlekiem i miksujemy razem na gładką masę. Do masy daktylowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka, dodajemy kakao i olej. Całość miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wyrównujemy wierzch i w odstępach układamy na cieście maliny, lekko dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20-25 min. Ciasto powinno wyjść wilgotne, lekko zakalcowate.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Czy mogę dać inną mąkę do brownie? Na przykład zwykła pszenną typ 450? U mnie w domu nie boimy się glutenu...
Tak, oczywiście można.
a inną mąkę? migdałową? jaglaną?
Tak, można zamienić mąki.