Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na bezmięsne mielone
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to pyszne, wegetariańskie danie, które można podać na zdrowy, bezmięsny obiad. Takie kotlety najlepiej smakują z sosem na zimno np. czosnkowym albo tzatziki i surówką warzywną albo ogórkami małosolnymi. Kotlety smakują rewelacyjnie, są aromatyczne, mięciutkie i delikatne. Powinny zasmakować nawet zadeklarowanym mięsożercom.
Ponadto: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, tak aby była lekko rozgotowana. Z kalafiora usuwamy liście i twardy głąb. Dzielimy go na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze do miękkości. Lekko ostudzoną kaszę jaglaną, kalafiora, czosnek i ziarna słonecznika mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż masa stanie się jednolita. Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety również można upiec w piekarniku.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…