Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad
Kotlety z ryżu i warzyw to prosty przepis na smaczny, zdrowy i sycący obiad dla wegetarian, bądź osób, które szukają jakiegoś urozmaicenia od tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw, np. z kapusty pekińskiej lub z ogórkami małosolnymi. Kotleciki są bardzo tanie, gdyż zrobimy je z podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu, a wychodzą bardzo smaczne i można nimi nakarmić całą rodzinę.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie nieco dłużej niż wg instrukcji na opakowaniu, aby się lekko rozpadał. Cebulę kroimy w kostkę, włoszczyznę również. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw cebulę, po chwili włoszczyznę, na końcu groszek. Warzywa smażymy do miękkości. Ostudzony ryż wraz z warzywami mielimy w maszynce do mięsa. Jeśli natomiast nie macie ochoty mielić w maszynce i nie przeszkadzają wam większe kawałki w środku kotleta, warzywa można po prostu rozgnieść widelcem. Do masy dodajemy jajka oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…