Surówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków to jedna z moich ulubionych. Jest pyszna, wyrazista w smaku i kolorowa. Stanowi świetnie uzupełnienie obiadu, ale doskonale sprawdzi się również na grillu. Lubię mieć pod ręką kilka zapasowych słoików, które są świetnym rozwiązaniem awaryjnym, kiedy akurat w lodówce zabraknie świeżych warzyw.
Składniki na surówkę obiadową na zimę z kapusty i ogórków (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra):
- mała główka białej kapusty (może być młoda) o wadze około 1,5 kg
- 1 kg marchwi
- 2 kg ogórków gruntowych
- 4 średniej wielkości cebule
- pęczek natki pietruszki
Zalewa:
- 600 ml oleju
- 400 ml octu 10%
- 350 g cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy łyżką soli. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.
Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.
Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy z wody i zalewamy chłodną (nie musi być całkowicie zimna) zalewą. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 30 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h.
Pyszna, idealna do pieczonego kurczaka 🙂
Witam, czy oleju można dać mniej lub wcale? Chodzi o wartości kaloryczne. Po jakim czasie w słoiku jest ta surówka w miseczce na zdjęciu?
Można spróbować. Proponuję wtedy dodać wody w tych samych proporcjach. Zdjęcie było zrobione kilka dni po przygotowaniu.
A w naturalny sposób na ogniu ile trzeba pasteryzowac?
Witam czy jest tam papryka?
Składniki sałatki są podane.
Dzień dobry, czy zamiast ogórków można dodać cukinie?
Można spróbować.