Szybkie ciasto z porzeczkami – puszyste i wilgotne
Szybkie ciasto z porzeczkami jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Jest idealne latem, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, a nie mamy ochoty siedzieć długo w kuchni. Ciasto wychodzi pyszne – jest puszyste i wilgotne, a za sprawą porzeczek lekko kwaskowate. Do jego przygotowania można użyć też innych owoców np. malin, jagód czy czarnych porzeczek. Poza sezonem mogą to też być owoce z kompotu lub mrożone.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie, cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, potem po łyżce śmietany.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Do masy z jajek i śmietany wsypujemy powoli mąkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, nie za długo gdyż straci sprężystość i będzie bardziej twarde po upieczeniu. Następnie do ciasta wsypujemy porzeczki i mieszamy łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić.
Ciasto wylewamy na blaszkę (moja to keksówka o wymiarach 10,5 na 25 cm ) przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…