Ciasta i desery

Szybkie ciasto z porzeczkami – puszyste i wilgotne

Szybkie ciasto z porzeczkami jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Jest idealne latem, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, a nie mamy ochoty siedzieć długo w kuchni. Ciasto wychodzi pyszne – jest puszyste i wilgotne, a za sprawą porzeczek lekko kwaskowate. Do jego przygotowania można użyć też innych owoców np. malin, jagód czy czarnych porzeczek. Poza sezonem mogą to też być owoce z kompotu lub mrożone.

Składniki na szybkie ciasto z porzeczkami:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (230 g)
  • szklanka cukru (180 g)
  • szklanka kwaśnej śmietany 18% (220 g)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 200 g czerwonych porzeczek
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie, cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, potem po łyżce śmietany.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Do masy z jajek i śmietany wsypujemy powoli mąkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, nie za długo gdyż straci sprężystość i będzie bardziej twarde po upieczeniu. Następnie do ciasta wsypujemy porzeczki i mieszamy łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić.

Ciasto wylewamy na blaszkę (moja to keksówka o wymiarach 10,5 na 25 cm ) przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Szybkie ciasto z porzeczkami – puszyste i wilgotne

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta z owocami:

Ekspresowe Ciasto Łaciatek Z Truskawkami

Szybkie Ciasto Biszkoptowe Z Rabarbarem

Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera)

Puszyste Ciasto Z Truskawkami

Błyskawiczne Ciasto Z Owocami

Bezglutenowe Ciasto Jogurtowe Z Owocami

Szybkie Ciasto Z Rabarbarem Na Oleju

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago