Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami to pyszne danie na lekki, ale sycący obiad. Potrawa jest dość prosta i szybka do zrobienia. Farsz można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec cukinie w piekarniku. Jeśli lubicie cukinię, to takie danie z pewnością przypadnie wam do gustu! Można je podać z sosem czosnkowym lub ketchupem i ulubioną surówką, np. z sałaty i ogórka.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Następnie podsmażamy go na patelni z rozgrzanym olejem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Oba składniki smażymy na patelni (może być na tej samej, co wcześniej kurczaka) do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Pieczarki i kurczaka mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ z pestkami ze środka. Napełniamy je farszem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem żółtym. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 25 minut, aż cukinia będzie miękka.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…