Ciasta i desery

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste. Oczywiście zamiast śliwek można użyć innych owoców jakie akurat macie pod ręką: truskawki, jagody, brzoskwinie itd.

Składniki na kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami (blaszka o wym 24x24cm):

    • 300 g mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki)
    • 60 g mąki kokosowej (pół szklanki)
    • 4 średnie jajka
    • 180 g cukru (szklanka)
    • 70 ml oleju roślinnego
    • 400 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • płaska łyżeczka sody
    • około 400 g śliwek lub innych owoców

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jogurt i jajka najlepiej wyjąć z lodówki na 3-4 godziny przed przygotowaniem. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Jeśli są duże, można je pokroić na ćwiartki. Obie mąki, proszek do pieczenia i sodę mieszamy łyżką ze sobą. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, puszyste i podwoją swoją objętość. W połowie ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej, potem dodajemy po łyżce jogurtu. Na koniec powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy jeszcze chwilę, aż powstanie gładka, dość gęsta masa. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy śliwki (częścią ze skórką do dołu) lekko je dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół około 35 minut (do suchego patyczka). Następnie drzwiczki piekarnika uchylamy i pozostawiamy w nim ciasto na około pół godziny. Po tym czasie ciasto można wyjąć z blaszki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Zobacz przepisy na inne ciasta z owocami:

Szybkie Ciasto Z Porzeczkami – Puszyste I Wilgotne

Ekspresowe Ciasto Łaciatek Z Truskawkami

Szybkie Ciasto Biszkoptowe Z Rabarbarem

Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera)

Puszyste Ciasto Z Truskawkami

Szybkie Ciasto Z Rabarbarem Na Oleju

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago