Ciasta i desery

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste. Oczywiście zamiast śliwek można użyć innych owoców jakie akurat macie pod ręką: truskawki, jagody, brzoskwinie itd.

Składniki na kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami (blaszka o wym 24x24cm):

    • 300 g mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki)
    • 60 g mąki kokosowej (pół szklanki)
    • 4 średnie jajka
    • 180 g cukru (szklanka)
    • 70 ml oleju roślinnego
    • 400 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • płaska łyżeczka sody
    • około 400 g śliwek lub innych owoców

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jogurt i jajka najlepiej wyjąć z lodówki na 3-4 godziny przed przygotowaniem. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Jeśli są duże, można je pokroić na ćwiartki. Obie mąki, proszek do pieczenia i sodę mieszamy łyżką ze sobą. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, puszyste i podwoją swoją objętość. W połowie ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej, potem dodajemy po łyżce jogurtu. Na koniec powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy jeszcze chwilę, aż powstanie gładka, dość gęsta masa. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy śliwki (częścią ze skórką do dołu) lekko je dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół około 35 minut (do suchego patyczka). Następnie drzwiczki piekarnika uchylamy i pozostawiamy w nim ciasto na około pół godziny. Po tym czasie ciasto można wyjąć z blaszki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Zobacz przepisy na inne ciasta z owocami:

Szybkie Ciasto Z Porzeczkami – Puszyste I Wilgotne

Ekspresowe Ciasto Łaciatek Z Truskawkami

Szybkie Ciasto Biszkoptowe Z Rabarbarem

Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera)

Puszyste Ciasto Z Truskawkami

Szybkie Ciasto Z Rabarbarem Na Oleju

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

24 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago