Przekąski

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, ricottą i rukolą to pyszne i wyraziste w smaku przekąski, które zrobią furorę wśród gości na imprezowym stole. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są bardzo proste w wykonaniu, a prezentują się efektownie.

Składniki na sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem (30 sztuk):

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • średniej wielkości pierś z kurczaka
  • 2 cebule czerwone
  • 250 g ricotty
  • 200 g rukoli
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony

Dodatkowo: jajko, łyżka sezamu

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Podsmażamy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze kilka minut. Mięso odstawiamy do wystudzenia. Rukolę siekamy nożem dość drobno. Do ricotty dodajemy sól, pieprz oraz posiekaną rukolę i mieszamy. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 15 równych kwadratów. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce kurczaka z cebulą, a także rukoli z ricottą. Wszystkie cztery wierzchołki kwadratu sklejamy mocno ze sobą na środku. Czynność powtarzamy z drugim płatem ciasta. Sakiewki smarujemy jajkiem roztrzepanym widelcem i posypujemy sezamem. Układamy je w odstępach na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół.

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

 

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego:

Pizza Na Cieście Francuskim

Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami

Zupa Cebulowa Pod Ciastem Francuskim

Mięso Mielone Z Warzywami W Cieście Francuskim

Ciastka Francuskie Z Dżemem I Kruszonką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Jedzenie bogów
    Piekę po 18 minut
    Czasami dodaję czosnku do rukoli
    Raz nie miałam ricotty i zrobiłam z resztką mascarpone i dodałam śmietany, żeby uzupełnić. Smakowało, ale było zbyt płynne przez, co ciężko było zawinąć sakiewki.
    Jak jestem leniwa, to przyprawiam tylko wegetą.
    Świetny przepis, dziękuję ❤️.

  • Jem teraz już chyba ósmą kopertę! Coś pysznego!!! Też mam z mascarope, ale jest ok 👍przepycha!!! Gorąco polecam!

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago