Tarta z ciasta francuskiego z figami – przepyszna i szybka

Tarta z ciasta francuskiego z figami - przepyszna i szybka
Tarta z ciasta francuskiego z figami - przepyszna i szybka

Tarta z ciasta francuskiego z figami, serem pleśniowym i konfiturą z cebuli jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść. Jeśli podacie ją na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi, to goście będą zachwyceni. Tarta jest szybka i bardzo prosta do zrobienia, a wygląda bardzo wykwintnie. W sezonie na figi, z pewnością warto wypróbować ten przepis. Nie pożałujecie!

 

Składniki na tartę z ciasta francuskiego z figami:

    • płat ciasta francuskiego
    • 4 figi
    • 100 g sera pleśniowego
    • 3 cebule czerwone
    • łyżeczka sosu balsamicznego (może też być ocet balsamiczny)
    • łyżeczka cukru brązowego
    • duża szczypta soli

 

Przygotowanie

Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, posypujemy solą i smażymy do miękkości. Następnie do cebuli dodajemy cukier i sos balsamiczny. Całość smażymy na niezbyt dużym ogniu jeszcze około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Cebulę odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto francuskie układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy, aby stworzyć grubsze ranty. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy przez 10 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i na jego powierzchni układamy cebulę, pokruszony ser pleśniowy i figi pokrojone w plastry. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.

 

Tarta z ciasta francuskiego z figami - przepyszna i szybka
Tarta z ciasta francuskiego z figami – przepyszna i szybka

Zobacz inne przepisy na dania z ciastem francuskim:

Pizza Na Cieście Francuskim

Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami

Mięso Mielone Z Warzywami W Cieście Francuskim

Zupa Cebulowa Pod Ciastem Francuskim

Ciastka Francuskie Z Dżemem I Kruszonką

Sakiewki Z Ciasta Francuskiego Z Kurczakiem