Tarta z ciasta francuskiego z figami, serem pleśniowym i konfiturą z cebuli jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść. Jeśli podacie ją na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi, to goście będą zachwyceni. Tarta jest szybka i bardzo prosta do zrobienia, a wygląda bardzo wykwintnie. W sezonie na figi, z pewnością warto wypróbować ten przepis. Nie pożałujecie!
Składniki na tartę z ciasta francuskiego z figami:
-
- płat ciasta francuskiego
-
- 4 figi
-
- 100 g sera pleśniowego
-
- 3 cebule czerwone
-
- łyżeczka sosu balsamicznego (może też być ocet balsamiczny)
-
- łyżeczka cukru brązowego
-
- duża szczypta soli
Przygotowanie
Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, posypujemy solą i smażymy do miękkości. Następnie do cebuli dodajemy cukier i sos balsamiczny. Całość smażymy na niezbyt dużym ogniu jeszcze około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Cebulę odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy, aby stworzyć grubsze ranty. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy przez 10 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i na jego powierzchni układamy cebulę, pokruszony ser pleśniowy i figi pokrojone w plastry. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.
Zostaw odpowiedź