Ciasta i desery

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje na stole, jest pyszne, puszyste i mięciutkie. Z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom. Jeśli macie ochotę na ekspresowe, domowe ciasto z owocami, to ten sprawdzony przepis przypadnie wam do gustu. Do ciasta można użyć nie tylko brzoskwiń z syropu, ale również świeżych, a także dowolnych innych owoców np. jabłek, malin, wiśni czy śliwek.

Składniki na Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami (blaszka o wym. 24×24 cm):

    • 280 g mąki pszennej (tortowej)
    • 250 g masła
    • 5 jajek (rozmiar M)
    • 180 g cukru
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki mleka
    • łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

 

Dodatkowo do ciasta ciemnego:

    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki mleka

Ponadto:

350 g brzoskwiń z syropu lub innych owoców (jabłka, gruszki, maliny, wiśnie)

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Potem wlewamy ekstrakt waniliowy i powoli wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy mleko i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naprzemiennie po łyżce ciasta białego i brązowego. Wygładzamy wierzch. Brzoskwinie odsączamy na sicie z zalewy i kroimy w paski. Owoce układamy na wierzchu ciasta i lekko je dociskamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół na środkowej półce. Upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

 

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta:

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

Puszysta babka na oleju

Szybkie ciasto czekoladowe

Najlepszy piernik błyskawiczny

Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago