Ciasta i desery

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje na stole, jest pyszne, puszyste i mięciutkie. Z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom. Jeśli macie ochotę na ekspresowe, domowe ciasto z owocami, to ten sprawdzony przepis przypadnie wam do gustu. Do ciasta można użyć nie tylko brzoskwiń z syropu, ale również świeżych, a także dowolnych innych owoców np. jabłek, malin, wiśni czy śliwek.

Składniki na Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami (blaszka o wym. 24×24 cm):

    • 280 g mąki pszennej (tortowej)
    • 250 g masła
    • 5 jajek (rozmiar M)
    • 180 g cukru
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki mleka
    • łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

 

Dodatkowo do ciasta ciemnego:

    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki mleka

Ponadto:

350 g brzoskwiń z syropu lub innych owoców (jabłka, gruszki, maliny, wiśnie)

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Potem wlewamy ekstrakt waniliowy i powoli wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy mleko i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naprzemiennie po łyżce ciasta białego i brązowego. Wygładzamy wierzch. Brzoskwinie odsączamy na sicie z zalewy i kroimy w paski. Owoce układamy na wierzchu ciasta i lekko je dociskamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół na środkowej półce. Upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

 

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta:

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

Puszysta babka na oleju

Szybkie ciasto czekoladowe

Najlepszy piernik błyskawiczny

Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago