Wegetariańskie

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem są bardzo smaczne i treściwe. Idealne na bezmięsny obiad. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem. Może są nieco pracochłonne, ale mi dwa wystarczą, aby się najeść do syta, dlatego raz je przygotowując mamy obiad na co najmniej 2 dni.

 

Składniki na krokiety z pieczarkami, jajkami i serem (12 sztuk):

Naleśniki:

    • 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
    • szklanka wody gazowanej
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 jajka
    • łyżka oleju
    • szczypta soli

 

Farsz:

    • 0,5 kg pieczarek
    • 5 jajek
    • 200 g sera żółtego
    • cebula
    • sól, pieprz

 

Dodatkowo: jajko, bułka tarta

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i pieczarki również kroimy w kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki i dalej smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Składniki odstawiamy do przestygnięcia. Następnie jajka mieszamy z pieczarkami i startym serem żółtym. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.

Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.

 

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem

Zobacz inne przepisy na krokiety:

Krokiety z brokułem i pieczarkami

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Krokiety z szynką, pieczarkami i serem

Krokiety z gyrosem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago