Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi
Śledzie z natką pietruszki to stary przepis na pyszne śledzie w zalewie z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Jest to potrawa bardzo prosta do przygotowania z kilku niewyszukanych składników, które tworzą bardzo udaną kompozycję. Przepis świetnie sprawdzi się na nadchodzące święta, gdyż takie śledzie są delikatne, aromatyczne i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały.
Śledzie najczęściej trzeba po zakupie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, a jeśli są bardzo słone to 2-3 godziny. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy. Śledzie przekładamy do miski i mieszamy razem z natką pietruszki i czosnkiem. Wodę, olej, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe zagotowujemy w rondelku. Do wrzącej zalewy dodajemy cebulę i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu, aby cebula nieco zmiękła. Zalewę wraz z cebulą odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnej zalewy wlewamy ocet i mieszamy. Do wyparzonego litrowego słoika nakładamy połowę śledzi, następnie połowę cebuli z zalewy, następnie znowu śledzie i cebulę. Na koniec do słoika wlewamy zalewę. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Z czym nam kojarza sie sledzie? Oczywiscie ze swietami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia wiekszosc polskich rodzin je przygotowuje i sie nimi zajada.