Awanturka – pasta do chleba z sardynkami to prosty i szybki przepis na pyszne smarowidło do pieczywa, który znalazłam w starej książce kucharskiej z lat 90. Taka pasta jest dobrym pomysłem, kiedy nie macie pomysłu z czego przygotować kanapki na kolację. Będzie stanowić też smaczną przekąskę na imprezie, jeśli posmarujemy nią krakersy. Do awanturki świetnie pasuje ogórek kiszony.
Składniki na awanturkę – pasta do chleba z sardynkami:
-
- 250 g twarogu półtłustego
-
- 100 g sera Roquefort lub innego z niebieską pleśnią
-
- puszka sardynek w oleju (około 125 g)
-
- niewielka cebula
-
- łyżka masła (miękkie)
-
- 3-4 gałązki natki pietruszki
-
- sól, pieprz, cukier puder (pół łyżeczki)
Przygotowanie
Do miski wrzucamy masło, rozkruszony twaróg i ser pleśniowy oraz sardynki wraz z olejem. Całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, można też zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Posiekane składniki dodajemy do pasty. Dodajemy również cukier puder oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.
Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa:
Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa
Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pasta na kanapki z sardynkami
Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa
Zostaw odpowiedź