Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami
Awanturka – pasta do chleba z sardynkami

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami to prosty i szybki przepis na pyszne smarowidło do pieczywa, który znalazłam w starej książce kucharskiej z lat 90. Taka pasta jest dobrym pomysłem, kiedy nie macie pomysłu z czego przygotować kanapki na kolację. Będzie stanowić też smaczną przekąskę na imprezie, jeśli posmarujemy nią krakersy. Do awanturki świetnie pasuje ogórek kiszony.

 

Składniki na awanturkę – pasta do chleba z sardynkami:

    • 250 g twarogu półtłustego
    • 100 g sera Roquefort lub innego z niebieską pleśnią
    • puszka sardynek w oleju (około 125 g)
    • niewielka cebula
    • łyżka masła (miękkie)
    • 3-4 gałązki natki pietruszki
    • sól, pieprz, cukier puder (pół łyżeczki)

 

Przygotowanie

Do miski wrzucamy masło, rozkruszony twaróg i ser pleśniowy oraz sardynki wraz z olejem. Całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, można też zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Posiekane składniki dodajemy do pasty. Dodajemy również cukier puder oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami
Awanturka – pasta do chleba z sardynkami

 

Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa:

Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta na kanapki z sardynkami

Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa