Klopsiki w sosie pietruszkowym
Klopsiki w sosie pietruszkowym to przepis na pyszny i szybki domowy obiad, którego wykonanie zajmie około pół godziny. Jeśli szukacie jakiegoś przepisu na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego, ten pomysł z pewnością przypadnie wam do gustu. Klopsiki podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Kasza, makaron czy ryż też do nich pasują.
Sos:
Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę w mleku i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie ręką, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy klopsy wielkości mandarynki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron przez jakieś 2 minuty. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dusimy pulpety po około 5 minut z każdej strony. Po tym czasie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…