Dania główne

Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis

Fasolka po bretońsku z pieczarkami, ale za to bez boczku to lżejsza wersja tradycyjnego przepisu. Jest pyszna i sycąca, świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Danie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale wymaga nieco czasu, gdyż fasola gotuje się kilka godzin, aż była miękka. Jeśli nie macie tyle czasu, suchą fasolę można zastąpić taką z puszki, ale wg mnie lepsza jest ta gotowana. Z podanych składników wychodzi kilka porcji, więc może stanowić obiad na dwa dni. Można ją też zawekować w słoiki na później.

Składniki na fasolkę po bretońsku:

    • 400 g suchej fasoli Piękny Jaś
    • 400 g pieczarek
    • 400 g kiełbasy dobrej jakości
    • cebula
    • butelka passaty pomidorowej (około 750 ml)
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra

Przygotowanie

Fasolkę zalewamy około dwoma litrami zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy dwoma litrami wody. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż stanie się miękka.

W tym czasie kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w niezbyt grube plastry. Ząbki czosnku drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy czosnek i pieczarki. Wszystkie składniki podsmażamy, aż z pieczarek odparuje płyn i się do zrumienią. Kiełbasę z pieczarkami dodajemy do garnka z fasolą. Dokładamy również passatę pomidorową, a także sól, pieprz, ostrą paprykę do smaku, oraz sporą ilość majeranku. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu.

Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis

Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe:

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Zupa gulaszowa po zbójnicku

Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis

Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago