Dania główne

Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis

Fasolka po bretońsku z pieczarkami, ale za to bez boczku to lżejsza wersja tradycyjnego przepisu. Jest pyszna i sycąca, świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Danie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale wymaga nieco czasu, gdyż fasola gotuje się kilka godzin, aż była miękka. Jeśli nie macie tyle czasu, suchą fasolę można zastąpić taką z puszki, ale wg mnie lepsza jest ta gotowana. Z podanych składników wychodzi kilka porcji, więc może stanowić obiad na dwa dni. Można ją też zawekować w słoiki na później.

Składniki na fasolkę po bretońsku:

    • 400 g suchej fasoli Piękny Jaś
    • 400 g pieczarek
    • 400 g kiełbasy dobrej jakości
    • cebula
    • butelka passaty pomidorowej (około 750 ml)
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra

Przygotowanie

Fasolkę zalewamy około dwoma litrami zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy dwoma litrami wody. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż stanie się miękka.

W tym czasie kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w niezbyt grube plastry. Ząbki czosnku drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy czosnek i pieczarki. Wszystkie składniki podsmażamy, aż z pieczarek odparuje płyn i się do zrumienią. Kiełbasę z pieczarkami dodajemy do garnka z fasolą. Dokładamy również passatę pomidorową, a także sól, pieprz, ostrą paprykę do smaku, oraz sporą ilość majeranku. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu.

Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis

Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe:

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Zupa gulaszowa po zbójnicku

Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis

Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago