Przekąski

Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Tosty à la pizza to bardzo prosty sposób na pyszne i szybkie danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Pizzę i tosty lubią chyba wszyscy, więc ich połączenie tzn. składniki jakie dodaje się na wierzch pizzy zapieczone na chlebie tostowym też zyska wielu zwolenników. Danie sprawdzi się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i jako przekąska na imprezie. Jeśli znudziły się wam tradycyjne kanapki, to z pewnością coś dla was.

 

Składniki na tosty à la pizza:

    • 10 kromek chleba tostowego (pełnoziarnisty)
    • 200 g szynki
    • 200 g pieczarek
    • cebula
    • pół papryki czerwonej
    • pół puszki kukurydzy
    • garść oliwek
    • 180 g sera żółtego
    • po łyżeczce ketchupu na każdą kromkę (może też być sos pomidorowy jak do pizzy)
    • sól, pieprz, oregano

 

Przygotowanie

Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, a po kilku minutach paprykę. Składniki smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Szynkę kroimy w paski, oliwki w plastry, kukurydze odsączamy z zalewy. Pieczarki z papryką przekładamy do miski, dodajemy szynkę, oliwki i kukurydzę. Składniki przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy je ze sobą. Każdą kromkę chleba tostowego smarujemy ketchupem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy sporą łyżkę mieszanki składników, oraz starty ser żółty na wierzchu. Tosty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut.

Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Zobacz inne przepisy na tosty:

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Grillowane tosty z jajkiem na twardo

Tosty z boczkiem i jajkiem sadzonym – najlepszy pomysł na śniadanie

Tosty hawajskie – przepis na tosty z ananasem

Tosty francuskie

Jajecznica na tostach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago