Zapiekanka gołąbkowa smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać w kapustę, tylko układamy składniki w formie lazanii. Taki sposób serwowania gołąbków podoba mi się o wiele bardziej, gdyż można wykorzystać całą kapustę, a nie tylko duże, ładne liście, w które da się zawinąć farsz. Jeśli lubicie gołąbki, ta potrawa też z pewnością wam zasmakuje.
Składniki na zapiekankę gołąbkową:
-
- mała kapusta włoska (około 800 g)
-
- 200 g ryżu basmanti lub białego
-
- 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być)
-
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
-
- 200 ml passaty pomidorowej
-
- 200 ml bulionu drobiowego
-
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, pół łyżeczki cukru
Przygotowanie
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy kapustę z wyciętym głąbem i parzymy ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągamy liście, które robią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrawamy grube nerwy liściowe.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy do wystudzenia. Surowe mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie ręką przez kilka minut, aby powstała jednolita masa. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy warstwę liści kapusty. Na liściach wykładamy połowę mięsa z ryżem, rozsmarowując masę, aby powstała równa warstwa. Następnie znowu wykładamy liście, resztę mięsa z ryżem i ostatnią warstwę kapusty. Wierzch polewamy sosem pomidorowym. Naczynie do zapiekania wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ją na około 20 minut, aby można ją było pokroić w spójne porcje.
Zobacz inne przepisy na różne wersje gołąbków:
Gołąbki z piekarnika – przepis na fit gołąbki
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis
Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym
Kresowe gołąbki z kaszy jęczmiennej
Gołąbki po meksykańsku
Zupa gołąbkowa
Zostaw odpowiedź