Wszystkie Przepisy

Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Zimowa surówka z białej kapusty, marchewki i selera to smaczny dodatek do obiadu, który będzie stanowił dobrą porcję warzyw i zawartych w nich witamin w sezonie, kiedy nie wszystkie warzywa są dostępne, a nawet jeśli są dostępne to nie są już smaczne. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet jabłkowy, dzięki czemu jest zdrowsza, gdyż ma on wiele właściwości leczniczych. Można ją pasteryzować lub przechowywać w lodówce.

Składniki na zimową surówkę z  kapusty (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra):

    • duża główka białej kapusty (3,5 kg)
    • 4 marchewki (600 g)
    • sporej wielkości seler (0,5 kg)
    • pęczek natki pietruszki
    • 0,5 szklanki cukru

 

Zalewa:

    • 1,5 szklanki oleju
    • 0,5 szklanki octu 10%
    • 0,5 szklanki octu jabłkowego
    • 0,5 szklanki cukru
    • 2 łyżki soli

 

Przygotowanie

Kapustę przekrawamy na 8 części i szatkujemy. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy cukrem. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Jak tylko zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zalewę wlewamy do warzyw.

Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy lub odstawiamy do lodówki. Bez pasteryzacji surówka będzie dobra przez około 2-3 tygodnie.

Ja część odłożyłam do lodówki, a resztę pasteryzowałam „na sucho”. Słoiki przełożyłam na blaszkę, tak by się nie stykały i włożyłam do zimnego piekarnika. Nastawiłam temperaturę na 120 C i pasteryzowałam przez 30 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę. Następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam słoiki do przestygnięcia. Kiedy były chłodne, nakrętki dokręciłam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwróciłam do góry dnem na około 12 h.

Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Zobacz inne przepisy na surówki długoterminowe:

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki

Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago