Śniadania

Pasta z makreli i jajek – pyszny przepis na smarowidło do kanapek

Pasta z makreli i jajek to pyszna klasyka, która nigdy się nie nudzi. Jest świetna jako smarowidło do kanapek na śniadanie lub kolację. Będzie stanowić również pyszną przekąskę na imprezie, jeśli rozsmarowujemy ją na krakersach lub grzankach. Jeśli lubicie pasty rybne, ta też z pewnością wam zasmakuje, gdyż jest pyszna i pożywna. Nie robię jej jednak zbyt często, gdyż nie mam cierpliwości do wybierania ości z ryby, gdyż trzeba to zrobić bardzo dokładnie, żeby żadna ość nie dostała się do pasty. Niemniej wykonanie pasty nie powinno zająć więcej niż 25 minut, więc nie jest to bardzo czasochłonne, a z podanych składników wyjdzie spora miseczka, która wystarczy na wysmarowanie szeregu kromek chrupiącego chleba, bułek czy bagietek.

 

Składniki na pastę z makreli na kanapki:

    • duża wędzona makrela (około 350 g)
    • 4 jajka (rozmiar M)
    • cebula dymka (albo pół niewielkiej żółtej czy czerwonej)
    • 2 średnie ogórki konserwowe
    • 1,5 łyżki majonezu
    • łyżeczka musztardy
    • mały pęczek szczypiorku
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Makrelę dzielimy na dwie części, usuwamy kręgosłup. Mięso z makreli oddzielamy po kawałku, dokładnie wybierając wszystkie ości. Mięso przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Ogórki kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Szczypiorek siekamy. Warzywa i jajka przekładamy do ryby. Dodajemy majonez, musztardę, pieprz i sól. Soli dodaję niewiele, małą szczyptę, gdyż makrela sama w sobie jest już dość słona. Całość mieszamy dokładnie. Można podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce.

Pasta z makreli i jajek – pyszny przepis na smarowidło do kanapek

Zobacz inne przepisy na pasty rybne do kanapek:

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa

Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

Pasta na kanapki z sardynkami

Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki

Pasta z ryby w pomidorach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago