Wegetariańskie

Sałatka z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem – pyszna i zdrowa

Sałatka z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem to bardzo smaczne, zdrowe i leki danie, które możemy podać zarówno na obiad, jak i przekąskę na imprezie. Świetnie sprawdzi się też jako lunch z pudełka do pracy. Jeśli całość podzielimy na 3 porcje, to jedna będzie miała około 450 kcal i będzie dobrym źródłem witamin E, B12 i kwasu foliowego, a także wapnia i fosforu.

 

Składniki na sałatkę z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem (3-4 porcje):

    • 400 g buraków
    • 150 g sera koziego (feta)
    • 3 garście rukoli (30 g)
    • 100 g kaszy sorgo czerwonej
    • garść pestek słonecznika
    • 3 łyżki oleju lnianego
    • łyżka miodu
    • łyżka octu balsamicznego (może też być sok z cytryny lub ocet winny)
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Przede wszystkim należy pamiętać, że sorgo należy namoczyć przed ugotowaniem, inaczej będzie się gotować około 2 godzin. Po jakiś 12 godzinach moczenia w zimnej wodzie, sorgo odsączamy, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami świeżej wody. Gotujemy przez około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uzupełniamy wodę w razie potrzeby. Po ugotowaniu sorgo odstawiamy na około 15-20 minut pod przykryciem, aż kasza całkowicie wchłonie wodę.

Buraki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez 1,5 – 2 godziny. Można też kupić ugotowane już buraki, zaoszczędzi to trochę czasu. Buraki po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Ser również kroimy w kostkę. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Olej lniany, miód, ocet i przyprawy mieszamy ze sobą. Kaszę, buraki i rukolę przekładamy do jednej miski i mieszamy. Następnie nakładamy ją na talerze czy do innego pojemnika w jakim chcemy zaserwować. Na kaszy z warzywami układamy ser, następnie polewamy sosem z oleju i octu, a na koniec posypujemy ziarnami słonecznika.

Sałatka z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem – pyszna i zdrowa

 

Zobacz inne przepisy na zdrowe dania obiadowe, których nie trzeba podgrzewać:

Błyskawiczny chłodnik z burakami

Sałatka z kaszą pęczak i warzywami (350 kcal)

Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami (na fit lunch -170 kcal)

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Dietetyczne placuszki twarogowe (97 kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago