Ciasta i desery

Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową

Ciasto Marzenie Królowej to bardzo efektowne i pyszne ciasto, gdzie główną rolę pełni biszkopt przełożony masą chałowową, a dodatkowe skrzypce grają dżem porzeczkowy, bita śmietana i gorzka czekolada. Ciasto nie jest ani ciężkie ani zbyt słodkie – w sam raz do popołudniowej kawy czy na wyjątkową okazję.

 

Składniki na ciasto Marzenie Królowej:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar M
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika

 

Poncz:

  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 100 ml wody

 

Masa chałwowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody

 

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru

 

Ponadto:

  • około 100 g okrągłych biszkoptów
  • słoiczek dżemu porzeczkowego (około 250 g)
  • tabliczka gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy masę chałwową. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy mascarpone i pokruszoną chałwę. Składniki miksujemy przez chwilę do ich połączenia się, następnie cały czas miksując, dodajemy po jednym serku homogenizowanym, a na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.

Oba blaty biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Następnie wewnętrzne części blatów smarujemy dżemem porzeczkowym. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy 1/3 masy chałowej. Na masie układamy delikatnie biszkopty. Resztę masy chałowej wykładamy na biszkopty i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta.

Na wierzchu rozsmarowujemy śmietanę ubitą na sztywno z cukrem. Całość posypujemy startą na tarce lub rozdrobniona w misce blendera czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc), aby masa zesztywniała.

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne

Ciasto Poduszkowiec – prosty i sprawdzony przepis

Ciasto kryształek – na biszkopcie rzucanym

Wiśniowa fantazja

Ciasto „Biszkoptowa rozkosz”

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago