Sałatka z mozzarellą i sałatą lodową – sałatka na grilla w 10 minut
Sałatka z mozzarellą i sałatą lodową to pyszna, lekka i błyskawiczna do zrobienia sałatka, którą przygotujemy w około 10 minut. Nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani nakładu pracy. Świetnie sprawdzi się na grillu, jako dodatek do pieczonych mięs czy nawet szaszłyków przygotowanych w piekarniku, ale oczywiście można ją podać także na każdą inną okazję lub po prostu na lunch czy kolację. Sałata lodowa, mozzarella, pomidory koktajlowe, słonecznik i sos winegret stanowią bardzo udaną i uniwersalną kompozycję, która zyska wielu zwolenników wśród gości i domowników. Taka sałatka jest kolorowa, świeża i chrupiąca, a także delikatna w smaku, przez co nie dominuje nad daniem z grilla.
Sos winegret:
Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni, uważając aby się nie spalił. Sałatę lodową rwiemy na kawałki lub kroimy plastikowym nożem. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Jeśli kupiliśmy ser w jednej dużej kulce, to również rwiemy ją na kawałki. Pomidorki myjemy. Cebulę drobno siekamy, szczypiorek również. Sok wyciśnięty z cytryny, oliwę, miód i przyprawy mieszamy ze sobą dokładnie. Sałatę, pomidorki, mozzarellę, cebulę, szczypior i słonecznik przekładamy do jednej miski i mieszamy. Sałatkę polewamy sosem. Można podawać ją od razu po przygotowaniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Lubię takie sałatki :)