Śniadania

Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki

Schab gotowany w mleku to prosty przepis na smaczne mięso, które sprawdzi się zarówno jako wędlina na kanapki, jak i na obiad z dodatkiem ziemniaków czy kaszy i ulubionej surówki. Taki schab jest delikatny i aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy, gdyż pozbawiony konserwantów i wielu innych niepotrzebnych dodatków jakie producenci dokładają do wędlin. Mięso przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy, trzeba jedynie poczekać kilkanaście godzin aż się zamarynuje, a potem wystygnie. Tak naprawdę najlepiej zacząć je przygotowywać na 24 godziny przed planowanym podaniem.

Do przygotowania schabu użyłam zwykłej soli, ale można też wykorzystać sól peklową – mięso będzie wtedy jeszcze bardziej miękkie i soczyste oraz nabierze różowego koloru. Jednak na peklowanie mięsa najlepiej poświęcić 48 godzin, na co nie miałam czasu.

Składniki na schab gotowany w mleku:

  • około 1,3 kg schabu
  • 0,5 l mleka
  • 1 l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • cebula
  • łyżka masła
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie

Schab myjemy i osuszamy. Przyprawy, czyli sól, pieprz, ostrą i wędzoną paprykę mieszamy ze sobą. Taką mieszanką nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Schab przekładamy do miski, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie cebulę kroimy w plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Do dużego garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy masło, czosnek, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotowujemy. Do gotującego się mleka wkładamy schab. Mięso gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W połowie gotowania schab odwracamy na drugą stronę. Po gotowaniu garnek nakrywamy pokrywką i pozostawiamy w nim schab, aż mleko całkowicie wystygnie, czyli na około 5 godzin.

Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki

Zobacz inne przepisy na domowe wędliny:

Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek

Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny

Domowa wędlina czosnkowa na kanapki

Pieczony boczek na ostro

Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Fantastyczny przepis. Wszystko zrobiłem zgodnie z opisem i wyszło smakowite mięso.
    Nie pierwszy raz korzystam z Pani pomysłów i zawsze efekt końcowy przechodzi wyobrażenia.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago