Dania główne

Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek

Szynka pieczona peklowana wychodzi pyszna, krucha i soczysta. Można ją podać na ciepło do obiadu lub poczekać, aż wystygnie i pokroić jako wędlinę. W obu wersjach świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole. Można ją podać z konfiturą z żurawiny lub sosem chrzanowym. Przygotowanie takiej szynki nie wymaga wiele pracy, trzeba to jednak zaplanować 1-2 dni przed podaniem, gdyż jej peklowanie, dzięki któremu ma taki różowy kolor wymaga przynajmniej 24, a najlepiej 48 godzin.

 

Składniki na szynkę pieczoną:

  • około 800 g szynki wieprzowej
  • płaska łyżeczka soli peklowej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 goździków
  • łyżka oleju
  • pół szklanki wody

 

Przygotowanie

Przyprawy, które mamy niezmielone, jak pieprz, ziele angielskie czy goździki przekładamy do moździerza i ucieramy. Można je też zmielić w młynku do mielenia kawy. Kiedy przyprawy są już bardzo rozdrobnione, dodajemy również te w proszku oraz olej i jeszcze chwilkę ucieramy, aby powstała jednolita masa. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakłuwamy je wykałaczką po kilka razy z każdej strony. Następnie mięso z każdej strony smarujemy pastą z przypraw. Przekładamy je do miski, nakrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 24 godziny, a najlepiej na 48. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy pół szklanki wody. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 C z termoobiegiem bez przykrycia. Jeśli macie większy kawałek szynki, to pieczemy go dłużej. Przyjęło się, że 1 kg mięsa piecze się 1 godzinę.

Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek

 

Zobacz inne przepisy na pieczone mięso wieprzowe:

Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad

Łopatka wieprzowa pieczona w sosie

Karkówka z pieczarkami i cebulą

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Szynka z warzywami pieczona w rękawie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena
Tags: szynka

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago