Dania główne

Karkówka pieczona pod pierzynką – prosty przepis na obiad

Karkówka pieczona pod pierzynką z cebuli, papryki, pieczarek i sera żółtego jest wyjątkowo smaczna, miękka i soczysta. W towarzystwie ziemniaków albo frytek i ulubionej surówki będzie świetną potrawą w sam raz na niedzielny, rodzinny obiad, który syci na długo. Świetnie sprawdzi się również jako efektowne danie na ciepło na imprezie czy wyjątkowej uroczystości. Danie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

Składniki na karkówkę pieczoną pod pierzynką:

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 200 g pieczarek
  • garść rukoli
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek suszony

 

Przygotowanie

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy przyprawami z każdej strony. Mięso odstawiamy przynajmniej na pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, paprykę w paski. Ser żółty ścieramy na tarce.

Karkówkę obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju po 2-3 minuty z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na osobnej patelni smażymy na łyżce oleju pieczarki na złoty kolor, a następnie podsmażamy cebulę.

Plastry karkówki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pół szklanki wody. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy pokrywkę. Każdy plaster karkówki smarujemy ketchupem i nakładamy na niego rukolę, cebulę, pieczarki i paprykę. Na wierzchu układamy ser żółty. Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia.

Karkówka pieczona pod pierzynką – prosty przepis na obiad

 

Zobacz inne przepisy na pieczoną karkówkę na obiad:

Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Karkówka z pieczarkami i cebulą

Karkówka kebabowa z piekarnika

Karkówka pieczona pod pierzynką – prosty przepis na obiad
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago