Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie
Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie to nietypowy przepis na pyszne ziemniaczki, które mogą stanowić dodatek do obiadu czy grilla. Robi się je szybko i nie wymagają wiele pracy. Jeśli lubicie wytrawne dania z lekko słodką nutą, to pewnie przypadną wam do gustu. Takie ziemniaki świetnie będą smakować jako główny składnik sałatki. Po upieczeniu wystarczy je wystudzić i wymieszać z posiekaną cebulą i ogórkiem małosolnym – pyszną sałatkę mamy gotową.
Ziemniaki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Nie trzeba ich obierać. Do miseczki wlewamy olej, miód, tymianek, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy olejem z ziołami. Ziemniaki mieszamy, aby każdy był dokładnie obtoczony. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 45 minut w trybie góra-dół. Upieczone ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…