Wegetariańskie

Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie

Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie to nietypowy przepis na pyszne ziemniaczki, które mogą stanowić dodatek do obiadu czy grilla. Robi się je szybko i nie wymagają wiele pracy. Jeśli lubicie wytrawne dania z lekko słodką nutą, to pewnie przypadną wam do gustu. Takie ziemniaki świetnie będą smakować jako główny składnik sałatki. Po upieczeniu wystarczy je wystudzić i wymieszać z posiekaną cebulą i ogórkiem małosolnym – pyszną sałatkę mamy gotową.

 

Składniki na młode ziemniaki pieczone:

  • 0,5 kg drobnych młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki czosnek suszonego
  • szczypta soli i pieprzu
  • mały pęczek szczypioru

 

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Nie trzeba ich obierać. Do miseczki wlewamy olej, miód, tymianek, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy olejem z ziołami. Ziemniaki mieszamy, aby każdy był dokładnie obtoczony. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 45 minut w trybie góra-dół. Upieczone ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie

 

Zobacz inne przepisy na dania z młodych ziemniaków:

Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem

Młode ziemniaki z lubczykiem

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym – prosto i pysznie

Sałatka z młodych ziemniaków i boczku

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago