Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej
Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny przepis na podanie filetów rybnych w oryginalny sposób. Takie danie sprawdzi się z powodzeniem na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Danie nie jest skomplikowane do zrobienia, jednak trzeba pamiętać, aby przygotować je przynajmniej 24 godziny przed podaniem, aby smaki zdążyły się „przegryźć”.
Ryba:
Warzywa:
Zalewa:
Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę, jajko i wodę mieszamy ze sobą (najlepiej za pomocą trzepaczki) na jednolite ciasto. Ciasto odkładamy na około 10 minut. Po tym czasie kawałki ryby zanurzamy w cieście i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Rybę smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Selera odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Marchew obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy najpierw cebulę, a po chwili dodajemy marchew i smażymy do miękkości warzyw.
Do rondelka przekładamy składniki na zalewę i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Gorącą zalewę mieszamy z marchewką, cebulą, selerem i papryką.
W dużej misce układamy warstwami: ryba, warzywa z zalewą, następnie znowu ryba i warzywa z zalewą – aż do wykończenia składników. Danie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie odstawiamy do lodówki na około 24 godziny.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…