Przekąski

Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej

Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny przepis na podanie filetów rybnych w oryginalny sposób. Takie danie sprawdzi się z powodzeniem na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Danie nie jest skomplikowane do zrobienia, jednak trzeba pamiętać, aby przygotować je przynajmniej 24 godziny przed podaniem, aby smaki zdążyły się „przegryźć”.

 

Składniki na rybę po azjatycku:

Ryba:

  • 600 g filetów z ulubionej ryby (dałam dorsza)
  • jajko rozmiar L
  • 125 ml wody (pół szklanki)
  • 90 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • po szczypcie soli i pieprzu

 

Warzywa:

  • 100 g selera marynowanego (około pół słoika)
  • 5 kawałków papryki marynowanej
  • średniej wielkości marchew
  • spora cebula

 

Zalewa:

  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 180 ml wody (2/3 szklanki)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki cukru
  • sól, pieprz, papryka ostra

 

Przygotowanie

Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę, jajko i wodę mieszamy ze sobą (najlepiej za pomocą trzepaczki) na jednolite ciasto. Ciasto odkładamy na około 10 minut. Po tym czasie kawałki ryby zanurzamy w cieście i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Rybę smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Selera odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Marchew obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy najpierw cebulę, a po chwili dodajemy marchew i smażymy do miękkości warzyw.

Do rondelka przekładamy składniki na zalewę i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Gorącą zalewę mieszamy z marchewką, cebulą, selerem i papryką.

W dużej misce układamy warstwami: ryba, warzywa z zalewą, następnie znowu ryba i warzywa z zalewą – aż do wykończenia składników. Danie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie odstawiamy do lodówki na około 24 godziny.

Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej

Zobacz inne przepisy na rybę w zalewie:

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Ryba w zalewie słodko kwaśnej

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację

Ryba w zalewie pomidorowej

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago