Ciasta i desery

Ciasto Finezyjny Adwokat – efektowny biszkopt kremem z ajerkoniakiem

Ciasto Finezyjny Adwokat to pyszny biszkopt przełożony masą śmietanową z mascarpone, z masą ajerkoniakową na wierzchu. Jest bardzo smaczne, z lekką nutą likieru jajecznego, który jednak nie dominuje smaku ciasta. Wychodzi wysokie i bardzo ładnie wygląda, dlatego będzie świetnie nadawać się na wszelkiego rodzaju uroczystości.

 

Składniki na Ciasto Finezyjny Adwokat:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaska łyżki kakao

 

Masa ajerkoniakowa:

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml Śmietany 30%
  • 250 ml adwokatu / ajerkoniaku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 200 ml wody

 

Masa śmietanowa:

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 120 ml wody

 

Dodatkowo:

  • około 50 g biszkoptów okrągłych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka lub śmietany 30%
  • 100 g dżemu porzeczkowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm, ale można dać większą, gdyż ciasto wychodzi bardzo wysokie), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę (wyjętą prosto z lodówki) ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce serka mascarpone. Potem wlewamy schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Analogicznie przygotowujemy masę ajerkoniakową: rozpuszczamy żelatynę, ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone, a następnie wlewamy powoli ajerkoniak i schłodzoną żelatynę.

Wewnętrzne części blatów ciasta można posmarować dżemem porzeczkowym. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na blat wylewamy masę ajerkoniakową. Na masie układamy w równych odstępach biszkopty.

W kąpieli wodnej albo w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem lub śmietana. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wierzch ciasta tworząc gęstą kratkę. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, aby kremy dobrze stężały.

 

Ciasto Finezyjny Adwokat – efektowny biszkopt kremem z ajerkoniakiem

 

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:

Ciasto Boska Zachcianka – pyszny i efektowny przekładaniec

Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago