Ciasto Fintifluszka jest to najprostsze, a jakże efektowne ciasto bez pieczenia, które przygotowujemy z zaledwie 4 składników. Jest również bardzo szybkie do zrobienia, choć aby ładnie się kroiło przed podaniem dobrze jest schłodzić je w lodówce. Z takim deserem każdy sobie poradzi. Trzeba również przyznać, że wygląda i smakuje bardzo dobrze, a ktoś nieznający przepisu nie wpadnie na to, że składa się tylko z kilku składników i kilkunastu minut roboty.
Jeśli się zastanawiacie, co znaczy „fintifluszka” to wg słownika jest „rzecz lub sprawa niepoważna lub mało istotna”. Ciasto miało się nazywać Bagatelka, gdyż jest faktycznie proste i niewymagające zachodu, jednak w słowniku synonimów znalazłam właśnie „fintifluszkę” i bardzo mi się ten wyraz spodobał, zwłaszcza, że nigdy wcześniej o nim nie słyszałam.
Składniki na Ciasto Fintifluszka:
- 500 g sera mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- duża tabliczka czekolady z ciasteczkami (300 g)
- około 150 g herbatników
Opcjonalnie: czekolada, kakao, migdały, orzechy – do posypania wierzchu
Przygotowanie
Czekoladę dzielimy na kostki i mielimy w misie miksera (można też zetrzeć ją na tarce). Miazgę czekoladową mieszamy z 3 łyżkami mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy resztę mascarpone. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę herbatników, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – herbatniki, masa z czekoladą, herbatniki, 1/3 masy z bitą śmietaną, herbatniki i na koniec ostatnia warstwa bitej śmietany. Wierzch można posypać startą czekoladą, kakao, pokruszonymi orzechami czy migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.
Zostaw odpowiedź