Dania główne

Kurczak na ryżu z warzywami – szybki przepis na obiad

Kurczak na ryżu z warzywami to danie, które robi się dość szybko i nie wymaga wiele pracy. Stanowi pyszne urozmaicenie codziennych obiadów. Za sprawą curry ryż nabrał żółtego koloru i nieco orientalnego smaku, jeśli jednak nie lubicie tej przyprawy to można ją pominąć. Do przygotowania potrawy świetnie sprawdzi się również ryż, który został z poprzedniego dnia i nie wiecie co z nim zrobić. Natomiast jeśli chcecie, żeby danie było całkiem fit, to nie dodawajcie pod koniec pieczenia sera żółtego, wtedy taka pierś z kurczaka z ryżem świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej. Potrawa jest też o tyle dobra, że można dowolnie modyfikować warzywa, które dodajecie, w zależności od tego, co macie w lodówce: groszek, szalotkę, seler naciowy, marchew, cukinię itd. Mrożone warzywa też się sprawdzą.

Składniki na kurczaka na ryżu z warzywami (3 porcje):

  • 400 g piersi z kurczaka (2 sztuki)
  • 100 g ryżu (dałam basmati)
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • płaska łyżeczka curry, słodka i ostra papryka, sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem curry i soli około 4-5 minut krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą przekrawamy wzdłuż na dwa cienkie filety. Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paski. Kukurydzę i paprykę mieszamy z ryżem i wysypujemy na dno naczynia do zapiekania. Na nich układamy piersi z kurczaka. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, danie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze 10 minut.

Kurczak na ryżu z warzywami – szybki przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na szybkie danie z kurczakiem i ryżem:

Zapiekanka gyros z ryżem

Pierś z kurczaka w sosie ananasowo-imbirowym

Domowy sos chiński z ryżem i warzywami

Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry – błyskawiczny przepis

Pierś z kurczaka duszona z warzywami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago