Dania główne

Kurczak na ryżu z warzywami – szybki przepis na obiad

Kurczak na ryżu z warzywami to danie, które robi się dość szybko i nie wymaga wiele pracy. Stanowi pyszne urozmaicenie codziennych obiadów. Za sprawą curry ryż nabrał żółtego koloru i nieco orientalnego smaku, jeśli jednak nie lubicie tej przyprawy to można ją pominąć. Do przygotowania potrawy świetnie sprawdzi się również ryż, który został z poprzedniego dnia i nie wiecie co z nim zrobić. Natomiast jeśli chcecie, żeby danie było całkiem fit, to nie dodawajcie pod koniec pieczenia sera żółtego, wtedy taka pierś z kurczaka z ryżem świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej. Potrawa jest też o tyle dobra, że można dowolnie modyfikować warzywa, które dodajecie, w zależności od tego, co macie w lodówce: groszek, szalotkę, seler naciowy, marchew, cukinię itd. Mrożone warzywa też się sprawdzą.

Składniki na kurczaka na ryżu z warzywami (3 porcje):

  • 400 g piersi z kurczaka (2 sztuki)
  • 100 g ryżu (dałam basmati)
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • płaska łyżeczka curry, słodka i ostra papryka, sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem curry i soli około 4-5 minut krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą przekrawamy wzdłuż na dwa cienkie filety. Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paski. Kukurydzę i paprykę mieszamy z ryżem i wysypujemy na dno naczynia do zapiekania. Na nich układamy piersi z kurczaka. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, danie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze 10 minut.

Kurczak na ryżu z warzywami – szybki przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na szybkie danie z kurczakiem i ryżem:

Zapiekanka gyros z ryżem

Pierś z kurczaka w sosie ananasowo-imbirowym

Domowy sos chiński z ryżem i warzywami

Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry – błyskawiczny przepis

Pierś z kurczaka duszona z warzywami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago