Przepis na naleśniki – co zrobić, żeby naleśniki nie pękały?
Przepis na naleśniki, który udoskonalam już od dłuższego czasu, aby w końcu wychodziły idealne – miękkie, delikatne, elastyczne i niepękające podczas zawijania w nie farszu. Naleśniki są bardzo uniwersalne i można z nich przygotować wiele pysznych dań zarówno na słodko jak i wytrawnie. Sprawdzą się też zarówno na obiad, kolację jak i deser czy danie na imprezie. Moje ulubione to naleśniki z twarogiem i krokiety z pieczarkami i serem żółtym. Jednak potraw, które można z nich wymyślić jest tak dużo, że praktycznie nigdy się nie znudzą., dlatego dobry przepis na naleśniki to podstawa.
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju, zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Naleśniki odstawiamy do wystudzenia lub od razu podajemy z ulubionym wytrawnym czy słodkim nadzieniem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…