Sałatka warzywna Babuni z cukinią, ogórkami, papryką i marchewką to bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i różnych dań obiadowych. Taka sałatka zawekowana w słoikach będzie na zimę jak znalazł (o ile wytrzyma do tego czasu w spiżarni), gdyż jest bardzo pyszna, łagodna w smaku i aromatyczna.
Składniki na sałatkę warzywną Babuni z cukinią i ogórkami (5 słoików po 1 l):
- 1 kg cukinii
- 1 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg marchewki
- około 700 g papryki czerwonej (3 sztuki)
- 400 g cebuli (3 średnie sztuki)
- 1,5 łyżki soli niejodowanej
Zalewa:
- 1/3 szklanki octu jabłkowego (szklanka o pojemności 220 ml)
- 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki wody
- łyżka soli niejodowanej
- po kilka liści laurowych, ziela angielskiego, goździków
Przygotowanie
Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plastry. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli są duże to wycinamy gniazda nasienne, z młodych niewielkich cukinii nie potrzeba ich wycinać. Paski cukinii kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, zasypujemy solą i mieszamy, lekko ugniatając ręką przez 2-3 minuty. Warzywa odstawiamy na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Z zalewy wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Chłodną zalewę (nie musi być całkowicie zimna) wlewamy do warzyw i mieszamy.
Sałatkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, do około 2/3 wysokości. Do słoików przelewamy również cały płyn jaki został w misce po sałatce, na wysokość około 2 cm poniżej rantu. Do każdego słoika wkładamy po 2-3 goździki, ziela angielskie i po jednym liściu laurowym. Ranty słoików wycieramy dokładnie, zakręcamy je i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i odwracam je do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam słoiki w chłodne miejsce. Sałatkę można jeść już po około 3-4 dniach.
Od kiedy nasze babcie wiedziały co to cukinia? Albo czy widziały na oczy czerwoną paprykę🙈🙈😅🤣!
Przestańcie wypisywać te bzdury i przywoływać babcie czy mamusie do nazw waszych dań!
Babki zazwyczaj nic nie robiły w kuchni bo 60 letnia baba w tym czasie była bardzo zmęczona i schorowana o ile wogóle żyła.
W najlepszym przypadku gniotła zacierki albo kleiła pierogi. Nie przyszło im nigdy do głowy że ich rolą rodzinną , będą chrzcić przedurne potrawy w przyszłości!😅😅🤣😅🤣🤣
Co za bzdury Pani pisze… Moja babcia ma 80 lat i zapewniam, że wie, co to jest papryka czy cukinia… Może już nie gotuje tyle co wcześniej, ale swoje sprawdzone przepisy nadal przechowuje.
Pyszne!!!!!