Ciasto Niezły Bajerant z masą z kajmakową, warstwą galaretki z malinami i bitą śmietaną na wierzchu jest nie tylko pyszne, ale i świetnie się prezentuje. Ciasto, które jest bazą deseru przypomina biszkopt, choć powstało bez użycia jajek, jeśli więc akurat nie macie ich w lodówce lub z jakiegoś powodu nie możecie ich używać, to coś w sam raz dla was.
Składniki na ciasto Niezły Bajerant:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 (375 g)
- szklanka mleka (250 ml)
- ⅓ szklanki oleju (90 ml)
- pół szklanki cukru (110 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- 1 łyżka octu (np. jabłkowego)
Masa kajmakowa:
- 400 g kajmaku
- 250 g mascarpone
- łyżka kakao
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Warstwa malinowa:
- 600 ml wody
- 2 opakowania galaretek malinowych
- 300 g malin (mogą być mrożone)
Bita śmietana
- 400 g śmietany 30%
- łyżka cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- łyżka cappuccino w proszku lub kakao do posypania
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto. W jednej misce mieszamy mokre składniki: mleko, ocet i olej, a w drugiej suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy trzepaczką. Masę wlewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy masę kajmakową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy mascarpone, kakao i kajmak z puszki. Składniki miksujemy przez chwilę do ich połączenia się, następnie (nadal miksując) wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.
Spód ciasto wkładamy z powrotem do blaszki i wykładamy na niego krem kajmakowy. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wlewamy do malin i mieszamy dokładnie. Galaretkę wylewamy powoli na masę kajmakową. Całość nakrywamy drugim blatem biszkoptu.
Przygotowujemy bitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy proszkiem cappuccino lub kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy zastygły.
Zostaw odpowiedź