Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z tego przepisu zawsze wychodzą idealne: mięciutkie i puszyste, rozpływają się w ustach. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao będą stanowić pyszne śniadanie lub podwieczorek.
Z tego przepisu korzystam robiąc jakiekolwiek słodkie bułki drożdżowe i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Do przygotowania bułeczek można użyć również innych owoców: jabłek, rabarbaru, jagód czy moreli.
Owoce:
Kruszonka:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek i przekładamy do miski. Posypujemy cukrem i mąką, mieszamy i odstawiamy.
Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, wyjmujemy je z miski, ręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 2 równe części. Następnie każdą część dzielimy jeszcze na 3. Z jednej takiej części formujemy 3 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkowujemy albo spłaszczamy w dłoni na niewielki placek średnicy około 8-10 cm. Bułki układamy w odstępach na blaszce i używając dna szklanki robimy pośrodku każdej bułeczki mocne wgłębienie. W każdym wgłębieniu układamy 3-4 kawałki śliwek, skórką do dołu. Następnie bułki nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i ręką dokładnie mieszamy i rozcieramy.
Podrośnięte drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż ładnie zbrązowieją.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…