Kawa towarzyszy nam w życiu podczas wielu okazji: pobudzamy się nią o poranku, a w trakcie spotkań ze znajomymi to właśnie kawa jest napojem, który proponujemy im najczęściej. Każdy z nas ma własne sposoby podawania kawy, jednak warto wiedzieć, że istnieje kilka złotych zasad, które warto stosować podczas serwowania naparu gościom. Jakie filiżanki do kawy będą najlepsze? Jak prawidłowo podawać napój? Poznaj kilka praktycznych porad.
Jakie ziarna wybrać?
Na początek trochę wiedzy o samych ziarnach kawy, co pomoże podjąć świadomą decyzję o jej wyborze. Ziarna dzielimy na dwa gatunki: robustę i arabicę. Arabica to najpopularniejszy rodzaj kawy, stanowi ponad 60% wypijanych filiżanek na świecie i często mówi się, że najlepszymi kawami są właśnie te stworzone z ziaren arabiki. Kawa ta wyróżnia się bogatym aromatem i smakiem, jest słodsza niż niż robusta, ale ze względu na trudniejszą uprawę, jej cena jest droższa niż drugi gatunek. Robusta jest bardziej gorzka niż arabika, jednak daje zdecydowanie bardziej stabilną cremę na espresso, przez co często miesza się oba te gatunki, by stworzyć idealnie gęstą piankę. Przez to, że robusta jest tańszym gatunkiem kawy wykorzystuje się ją także do kaw rozpuszczalnych.
Kiedy serwować kawę?
Przyjmując gości na dłuższą wizytę np. na obiad lub kolację, kawa powinna być podana na samym końcu, po daniu głównym. Dobrze jest dowiedzieć się, jaką kawę preferują nasi goście, by jak najlepiej wpasować się w ich gust z mocą i rodzajem naparu. Nie zapominajmy też, że podawanie filiżanek powinno rozpoczynać się od osób najstarszych i kobiet, a na samym końcu kawę otrzymać powinni gospodarze.
Jak i w czym podawać kawę?
Filiżanki do kawy powinny charakteryzować się odpowiednim utrzymaniem temperatury napoju, przynajmniej przez kilka minut. Najlepiej sprawdzi się tu porcelana, która posiada właśnie takie właściwości, a przy okazji wygląda bardzo elegancko i szykownie. Nie zapominajmy też o mleku i specjalnym dzbanuszku, w którym powinno się je podawać. Mleko nie może być zimne, dlatego przed podaniem należy je podgrzać, by nie ochładzać dodatkowo kawy. A w jakich filiżankach podawać kawę? Poniżej wymieniamy najpopularniejsze rodzaje.
Jak podawać espresso?
Espresso, czyli najbardziej znana klasyka wśród kawa, parzona jest pod ciśnieniem i serwowana jest w niewielkich ilościach ok. 20-30 ml. Same filiżanki do kawy tego rodzaju powinny mieć około 90 ml i posiadać grube ścianki, co pozwoli na dłużej utrzymać temperaturę napoju. Nie bez znaczenia jest też kształt, najlepiej, gdy będzie cylindryczny, co pozwoli na uwalnianie się bogatego aromatu kawy.
Jak podawać cappuccino?
Najbardziej znana mleczna kawa, czyli cappuccino, podawana jest z charakterystyczną pianką ze spienionego mleka, na którym można tworzyć różne wzory. Cappuccino powstaje na bazie espresso, resztę stanowi mleko, a całość podaje się w filiżance o objętości około 200-250 ml.
Jak podawać mrożoną kawę?
Latem, zamiast tradycyjnej kawy, można podać gościom mrożoną wersję. Szklanki do tej kawy powinny być większe, o pojemności od ok. 220 ml. Do tej kawy warto podać długą łyżkę, jeśli wzbogacimy napój o na przykład bitą śmietanę czy lody.
Mamy nadzieję, że nasz przewodnik okazał się dla Ciebie praktyczny i od teraz serwowanie kawy będzie znacznie prostsze. Jeśli poszukujesz filiżanek do kawy, sprawdź ofertę Homeandpassion.com, w którym znajdziesz oryginalne porcelanowe filiżanki do kawy, co jeszcze bardziej uprzyjemni picie napoju.
Zostaw odpowiedź