Ciasta i desery

Rurki z ciasta francuskiego z kremem orzechowym – przepyszny smakołyk

Rurki z ciasta francuskiego z kremem orzechowym to bardzo pyszny deser, który zadowoli każdego łasucha. Nie są szczególnie trudne do zrobienia, warunkiem jest posiadanie odpowiednich foremek do rurek i odrobiny cierpliwości do nawijania na nie pasów ciasta. Ciasto francuskie w połączeniu ze smakowitym, nieprzesłodzonym kremem budyniowym z dodatkiem masła orzechowego, to smakołyk obok którego nie można przejść obojętnie.

 

Składniki na rurki z kremem budyniowym (około 30 sztuk):

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej (40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 50 g masła orzechowego

 

Ciasto:

  • 3 blaty ciasta francuskiego
  • 2 białka
  • cukier gruby

 

Przygotowanie

Około 350 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło orzechowe wraz miękkie masło przekładamy do jednej miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Ciasto francuskie rozprostowujemy i pokroimy na paski o szerokości około 2,5-3 cm. Foremki do pieczenia rurek lekko natłuszczamy olejem i każdą owijamy paskiem ciasta francuskiego. Foremki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i posypujemy cukrem.

Blachę z rurkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 18-20 minut (aż nabiorą złotego koloru) w trybie góra-dół. Upieczone rurki odstawiamy do wystudzenia, następnie ostrożnie zdejmujemy z foremek.

Krem orzechowy przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim rurki.

Rurki z ciasta francuskiego z kremem orzechowym – przepyszny smakołyk

 

Zobacz inne przepisy na prosty deser:

Tiramisu – klasyczny włoski deser

Pieczone banany

Crumble jabłkowe z kruszonką

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago