Zapiekanka makaronowa z twarogiem i boczkiem to bardzo proste i smaczne danie, które powstaje z kilku podstawowych składników. Przygotowuje się ją bardzo szybko – wystarczy ugotować makaron i w międzyczasie podsmażyć boczek, a potem wszystkie składniki wymieszać i zapiec w piekarniku. Jeśli nie mamy wiele czasu, a chcemy przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny, to takie danie świetnie się sprawdzi. Zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym i kiszonym ogórkiem lub surówką z kapusty.
Składniki na zapiekankę makaronową z twarogiem i boczkiem (3-4 porcje):
- 200 g ulubionego makaronu (dałam muszelki)
- 250 g twarogu (półtłusty)
- 4 jajka rozmiar M
- 200 g boczku wędzonego
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Twaróg rozgniatamy widelcem. Jajka wbijamy do miski i ubijamy trzepaczką przez 2-3 minuty. Odcedzony makaron mieszamy z boczkiem, twarogiem i jajkami. Dodajemy przyprawy. Całość wkładamy do natłuczonego naczynia żaroodpornego i posypujemy po wierzchu startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 25 minut.
Zostaw odpowiedź