Zapiekane piersi z indyka pod pierzynką z pora i sera to bardzo smaczne danie, które możecie podać na obiad czy jako danie na ciepło na imprezie. Nie wymagają wiele pracy, a wychodzą mięciutkie, soczyste i pyszne.
W ten sam sposób możecie również przygotować piersi z kurczaka, wtedy czas pieczenia zajmie około 30 minut.
Z czym podać zapiekane piersi z indyka pod pierzynką?
Jeśli planujecie podać je na obiad, możecie ugotować ziemniaki lub kaszę i przygotować ulubioną surówkę np. z kapusty pekińskiej lub marchewki. Takie piersi są bardzo uniwersalne, więc dodatki mogą być różne.
Jako danie imprezowe można podać je z jakimś sosem na zimno np. czosnkowym lun tzatziki.
Składniki na zapiekane piersi z indyka pod pierzynką:
- około 800 g piersi z indyka
- około 120 g serka kanapkowego śmietankowego
- średniej wielkości por
- kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 100 g sera żółtego
- czosnek suszony, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś kroimy w plastry grubości 2-3 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy je przyprawami z każdej strony i odstawiamy przynajmniej na pół godziny.
W tym czasie pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na łyżce oleju, aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Wystudzonego pora mieszamy z pomidorami i serkiem kanapkowym.
Piersi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Na niech rozsmarowujemy serek kanapkowy z porem. Na koniec posypujemy startym serem żółtym.
Piersi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C przez 35 minut pod przykryciem. Blaszkę można nakryć inną blaszką lub folią aluminiową. Po tym czasie przykrycie zdejmujemy o pieczemy jeszcze 5 minut.
Zobacz inne przepisy na obiad z indykiem:
Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad
Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce
Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe
Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis
Rolada gyros z mięsa mielonego – pyszna pieczeń na obiad i do kanapek
Zostaw odpowiedź