Ciasto Picuś Glancuś – orzechowy deser bez pieczenia
Ciasto Picuś Glancuś to pyszny i ładnie prezentujący się przysmak na herbatnikach dla wielbicieli orzechowych smaków. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy, trzeba się jedynie uzbroić w cierpliwość, gdyż aby dobrze się go kroiło, musi odstać trochę w lodówce – taki urok ciast bez pieczenia. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawki, ale także na różnego rodzaju uroczystościach, gdyż jest podzielny i nierozpadający się.
Przygotowujemy masę z mleka w proszku. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mleko odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mleko w proszku, dodajemy płynne mleko i miksujemy przez chwilę. Miękkie masło przekładamy do osobnej miski i ucieramy mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Następnie dodajemy masło orzechowe. Po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, dodajemy mleko. Miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy ser mascarpone.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę kakaowych herbatników, na nich 1/4 masy, potem znowu – jasne herbatniki, masa, ciemne herbatniki, masa, jasne herbatniki i na koniec masa. Orzechy przekładamy do woreczka i kruszymy je za pomocą tłuczka do mięsa. Pokruszonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…