Dania główne

Karkówka z piekarnika – przepis na karczek po węgiersku

Karkówka z piekarnika z cebulą i dużą ilością papryki to pyszne danie obiadowe, kojarzące się z kuchnią węgierską. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczne, miękkie, soczyste, wręcz rozpływa się w ustach. Danie można podać z tłuczonymi ziemniakami i surówką np. z buraczków. Sprawdzi się również jako ciepły posiłek na imprezie czy spotkaniu rodzinnym.

Z poniższych składników wychodzi duża porcja, która z powodzeniem wystarczy na obiad na dwa dni – na drugi dzień po przygotowaniu karczek jest równie smaczny.

Składniki na karkówkę z piekarnika:

  • 1 kg karkówki wieprzowej + przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy
  • 2 cebule
  • papryka czerwona
  • pół szklanki passaty pomidorowej (lub 2 łyżki przecieru)
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • sól, pieprz czarny, czosnek suszony

 

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm i obsypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy na nim plastry karkówki z obu stron po około 4-5 minut. Karkówkę zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę kroimy w piórka. Paprykę w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię z odrobiną olej i smażymy 2- 3 minuty. Po tym czasie na patelnię przesypujemy wszystkie trzy rodzaje papryk w proszku i smażymy jeszcze około 3 minuty. Następnie wlewamy passatę pomidorową, wodę, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Całość gotujemy jeszcze kilka minut.

Na karkówkę wykładamy paski papryki i wylewamy sos pomidorowy z cebulą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 1 godzinę i 20 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut.

Karkówka z piekarnika – przepis na karczek po węgiersku

 

Zobacz inne przepisy na karkówkę pieczoną:

Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika

Karkówka kebabowa z piekarnika

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Karkówka z pieczarkami i cebulą

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago