Wegetariańskie

Rolada ziemniaczana z pieczarkami – sprawdzony przepis

Rolada ziemniaczana z pieczarkami to proste bezmięsne danie, które można podać na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa zamiast zwykłych ziemniaków, albo jako samodzielne danie w towarzystwie jakiegoś sosu np. czosnkowego, jogurtowego czy pomidorowego. Z podanych składników wychodzą dwie naprawdę duże rolady, które z powodzeniem wystarczą na obiad na dwa dni. Na drugi dzień rolada świetnie smakuje, kiedy pokroi się ją w plastry, które podsmaża się na maśle.

Składniki na roladę ziemniaczaną z pieczarkami (2 duże sztuki):

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej (260 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 700 g pieczarek
  • duża cebula
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, tłuczemy tłuczkiem na gładką masę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, olej, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką i jednolitą masę.

Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw cebulę, a po 2-3 minutach pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy dwa prostokątne płaty papieru do pieczenia. Na każdym z nich układamy po połowie ciasta ziemniaczanego i mokrymi rękami formujemy prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto nakładamy równomiernie po połowie pieczarek. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwijamy roladę rozpoczynając od dłuższego boku. Rolady zawijamy w papier do pieczenia, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy je przez 40 minut, następnie przecinamy papier do pieczenia i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż rolady się zarumienią.

 

Rolada ziemniaczana z pieczarkami – sprawdzony przepis

 

Zobacz przepisy na inne tradycyjne dania z ziemniaków:

Placki ziemniaczane – prosty i sprawdzony przepis

Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Zupa ziemniaczana – kartoflanka

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago