Rolada ziemniaczana z pieczarkami – sprawdzony przepis
Rolada ziemniaczana z pieczarkami to proste bezmięsne danie, które można podać na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa zamiast zwykłych ziemniaków, albo jako samodzielne danie w towarzystwie jakiegoś sosu np. czosnkowego, jogurtowego czy pomidorowego. Z podanych składników wychodzą dwie naprawdę duże rolady, które z powodzeniem wystarczą na obiad na dwa dni. Na drugi dzień rolada świetnie smakuje, kiedy pokroi się ją w plastry, które podsmaża się na maśle.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, tłuczemy tłuczkiem na gładką masę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, olej, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką i jednolitą masę.
Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw cebulę, a po 2-3 minutach pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy dwa prostokątne płaty papieru do pieczenia. Na każdym z nich układamy po połowie ciasta ziemniaczanego i mokrymi rękami formujemy prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto nakładamy równomiernie po połowie pieczarek. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwijamy roladę rozpoczynając od dłuższego boku. Rolady zawijamy w papier do pieczenia, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy je przez 40 minut, następnie przecinamy papier do pieczenia i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż rolady się zarumienią.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…